Kalorická House-Párty v puse ft. Mars Bar

Věděli jste, že čokoládová tyčinka Mars, byla vyrobena v Anglii synem amerického podnikatele, který vytvořil legendární tyčinku Milky way.

Image by Alexas_Fotos from Pixabay

Deep fried Mars bar – symbol nezdravého stravování Skotska. Už si nepamatuji, jak jsem se vůbec o téhle kalorické pochoutce dozvěděl. Jenom vím, že jsem jí chtěl vyzkoušet hned, co se dostanu do Skotska.

V roce 2018 jsem začátkem léta odlétal z Wroclawi do skotského Glasgow, měl jsem v plánu pár týdnů pracovat na ovocné farmě, abych si vydělal na stopování po Skotsku a na cestu zpět domů.

Vzpomínám si na to jako by to bylo včera, procházím se po Glasgow a všude cítím takový zvláštní pach, jako by se někomu vylil obrovský kotel instantní bramborové kaše. Kam se podívám, vidím cihlové budovy, nádherné street art na stěnách domů a ze všeho na mě dýchá industriální auru města. Připomínalo mi to krásnější ostravské Vítkovice.

Bloudím po městě a hledám Fish and Chips shop, kde bych si mohl objednat svou první smaženou rybu s hranolky. Kolemjdoucích se příležitostně vyptávám, kde bych sehnal TU kalorickou , sladkou “pochoutku” o které jsem toho už tolik četl :D.

Kupodivu to bylo lehčí než se zdálo. Ukázalo se, že Deep fried Mars bar, prodává skoro každý Fish and Chips shop.

Moje první fish and chips v Glasgow

O čem to vlastně píšu!?

Deep fried Mars bar je čokoládová tyčinka Mars, která je hluboce zmražená, následně obalená v těstíčku na palačinky a smažená ve friťáku. „ Ano, to je celé!” Zní to jako stoprocentní recept na instantní infarkt v jednom soustu. Kdo by přece smažil tyčinku v těstíčku, když sama o sobě už je tak kalorická a sladká, no prostě Skotové….

Fotka stojí za nic :D, ale tohle byla moje první ochutnávka.

Legendy praví, že…..

Vypráví se, že tento “národní klenot” pochází ze skotského města Stonehaven z The Haven Chip Bar (nyní The Carron). V roce 1995 prý do baru vtrhli dva kluci a požádali majitele, jestli by jim usmažil Mars tyčinku obalenou v těstíčku na ryby. Majitele to kupodivu nezarazilo, kluky z baru nevyhnal a tyčinku jim usmažil.

Zdroj: By Taras – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3296789

O tyčince se dozvěděli novináři, kteří o ní napsali článek do novin. Deep fried Mars bar se dostala i do televize, což vyvolalo obrovskou vlnu popularity a zároveň skandálu. Někdo tyčinku postě miluje a někdo to bere za symbol obezity.

Jaký je můj názor a dojem po ochutnání

Jelikož jsem jako dítě byl tlustý, tak se těmto věcem vyhýbám obloukem. Toho zvědavého tlouštíka mám, ale pořád v sobě a občas “ho vypustím na svobodu”. Tyčinku bych doporučil lidem vyzkoušet, jako takovou “food atrakci” čistě ze zvědavosti. Překvapilo mě, že mi celkem chutnala. Křupavé těstíčko, chuť čokolády, rozteklého nugátu a karamelu v puse je vskutku dobrá kombinace. Je to, ale pořád kalorická bomba po které vám inzulín vystřelí až na měsíc a proto bych si jí už znovu nedával.

Kdo by moc toužil, tuhle kalorickou slast vyzkoušet doma, našel jsem vám snadný recept. Recept jsem doma nezkoušel, neláká mě to znovu ochutnat. Je to opravdu snadné a nemáte na tom co zkazit, takže jen „Do toho!”.

Zdroj: https://noseychef.com/wp-content/uploads/2017/12/mars.jpg

Recept (4 porce)

Suroviny

  • 4 Mars tyčinky (předem zmrazené v mrazáku)
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička prášku na pečeni

Postup

  1. Rozpal si olej v hrnci nebo friťáku
  2. Rozbij si vejce do mísy a smíchej s cukrem
  3. Přidej mléko, mouku, cukr, sůl, prášek na pečení a smíchej do hladkého těsta
  4. Zmrazené tyčinky obal v těstu
  5. Tyčinky smaž v horkém oleji (30 sekund až 1 minutu do zlatova)
  6. Tyčinky si dej okapat na papírový ubrousek a máš hotovo
  7. Dobrou chuť! 😀

Děkuji jestli jsi článek dočetl až do konce. Pokud recept vyzkoušíš, dej mi vědět jak Ti chutnala smažená “marska“. a měj se krásně.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)